Зберігання овочів взимку

Правильно збережені дари осені допоможуть підтримати імунітет в сезон застуд у холодні зимові місяці. Приміщення, в якому зберігаються овочі та фрук¬ти, має бути добре ізольованим від зовнішнього се¬редовища. У ньому слід підтримувати температуру між 8 і 0°С, а вологість - між 80 і 90 %. Сюди ні в якому разі не повинні попадати сонячні промені. У таких умовах пригнічуються біохімічні та фізіологічні процеси і розвиток гнильних мікроорганізмів. У при¬міщенні має бути хороша вентиляція. Якщо приміщен¬ня вологе, необхідно його провітрювати, якщо сухе - зволожувати, зрошуючи підлогу водою або підвішую¬чи в декількох місцях мокрі ганчірки. Перед тим, як внести овочі на зберігання, приміщення слід добре провітрити, ґрунтовно прибрати, ретельно просу¬шити та продезинфікувати, побіливши розчином мідно¬го купоросу (2-3 ![]() Не всі види та сорти овочів і фруктів підлягають тривалому зберіганню. Чим щільніша їх тканина і шкірка, тим важче в них проникають мікроорганізми, а значить, вони зберігаються довше. Восковий наліт на поверхні фруктів і овочів гарантує більш трива¬лий час зберігає їх свіжими, так як перешкоджає ви¬паровуванню з них вологи. Картоплю найкраще збері¬гати в ящиках при температурі 1-3°С. Приміщення, в яких вона зберігається, повинно регулярно провітрю¬ватися і бути темними, щоб картопля не позеленіла. Моркву для зберігання можна пересипати вологим піском, або розкласти її в поліетиленові пакети, але зав'язувати їх не потрібно, інакше повітря не надійде до коренеплодів. Іноді моркву занурюють в розчин глиняної суспензії і після сушки укладають в тару. До 6 місяців можуть зберігатися такі сорти: Валерія, Нан¬тська, Шантане, Московська зимова. Столові буряки зберігають так, як і моркву, при температурі 1-2°С і вологості 90-95 %. Капусту пізніх сортів для зберігання виривають з коренем або проколюють шилом качан, в отвір встав¬ляють дріт, опудрюють головку товченою крейдою, обертають харчовою плівкою і підвішують під сте¬лею в погребі. Цибулю найкраще зберігати в сплетених вінках, або насипати у старі капронові панчохи і підвісити у сухому приміщенні. А часник набагато вередливіший, ніж цибуля, тому можна кожну головку умочити в роз¬плавлений парафін, щоб утворилася суцільна обо¬лонка, вона буде перешкоджати усиханню часнико¬вих зубців. Ще можна очистити зубчики і покласти в соняшникову олію, такий часник прекрасно підхо¬дить в салати та інші страви. Добре просушені бобові можуть зберігатися дов¬го, але проблема в тому, що личинки жуків заводяться ще до збирання врожаю. Щоб запобігти їх розмножен¬ню, в квасолю поміщають розрізані навпіл зубчики часнику або насіння кропу. Можна залишити квасо¬лю на морозі, або потримати в гарячій духовці. Найк¬ращий спосіб зберігання бобових - засипати добре просушені зерна у скляні банки з додаванням попелу із сухих стручків квасолі і герметично закрити мета¬левою кришкою (1 ст. л. попелу на 0,5 літрову банку). | |
|
Всего комментариев: 0